EL PLA URBANISTIC DE LES ZONES VERDES DE VALLDOREIX

VALLDOREIX VICTIMA DE LA MALA GESTIÓ DELS ULTIMS GOVERNS DE SANT CUGAT, I DE LA INOPERANCIA DEL GOVERN VALLDOREIXENC.

El 15 de desembre l’Ajuntament de Sant Cugat haurà aprovat provisionalment la Modificacio del Pla General Metropolita de les zones verdes de Valldoreix, que afectarà de manera important als veïns de la Vila.

El motiu principal d’aquest Pla urbanístic és el de resoldre el deute que té l’Ajuntament de Sant Cugat amb els propietaris de les zones verdes de Valldoreix que li estan demanant fa més de 15 anys l’expropiació.

Aquest Pla redueix ostensiblement les zones verdes de Valldoreix , incrementa el sostre a construir en quasi 50.000m2, i preveu la construcció de pisos, canviant el model urbanístic de ciutat jardí de Valldoreix.

Hi ha la presumpció que aquest Pla urbanístic inclou aprofitaments privats no justificats (converteix en urbanitzable la zona verda de propietat privada al costat del Registre de la propietat en la que es van enderrocar 3 cases il·legals) i ara s’hi podran construir 2.000m2, i altres valoracions que inicialment veiem descompensades. I per acabar-ho d’arrodonir el govern de Puig (CIU) de l’EMD de Valldoreix cedeix el terreny de la Plaça de  l’Estació a l’Ajuntament de Sant Cugat, i renuncia en favor d’aquest al seu dret d’exercir la gestió urbanística, perdent l’EMD el patrimoni que se’n deriva, i deixa via lliure a l’Ajuntament.

Inclou, entre altres,  la construcció d’un gran aparcament soterrat a la Plaça de l’Estació que obligarà als veïns a pagar per aparcar per primera vegada en la història de Vila, i que generarà canvis negatius en la mobilitat, a més de desplaçar els cotxes dels que no vulguin pagar a uns carrers residencials i fins ara tranquils.

L’ex alcalde Lluís Recoder va tenir la oportunitat en els 12 anys que va governar a Sant Cugat (1999-2011), per resoldre les abundants  peticions d’expropiació de les zones verdes, sense perjudicar Valldoreix.

En aquells moments el municipi santcugatenc disposava de molts terrenys per oferir una compensació urbanística als propietaris que reclamaven el dret a cobrar dites expropiacions si no hi havia diners per a pagar-ho. Un govern eficient hagués respòs a les reclamacions legals dels propietaris evitant que el deute de les expropiacions creixés com una bola de neu durant més de 15 anys. Però Recoder va aprovar milers de plans urbanístics que van acabar esquilmant el territori santcugatenc, però va deixar aquests propietaris i Valldoreix de banda.

L’Ajuntament de Sant Cugat va anar dilatant els processos d’expropiació utilitzant totes les esquerdes legals, fins el punt de derivar els expedients expropiatoris a l’EMD de Valldoreix (les EMD no tenen competències en el planejament urbanístic). D’això sí que Recoder en va treure un doble rendiment, a més de seguir dilatant el pagament de les expropiacions, va alimentar la imatge de confrontació del govern progressista de la Presidenta Turu a Valldoreix.  El cost de l’Ajuntament i l’EMD amb advocats fàcilment superi els 200.000€.

L’embolica que fa fort pot ser una expressió adequada a la situació plantejada, perquè l’endarreriment en la resolució dels expedients d’expropiació va afegir al deute milionari els interessos de demora que s’anaven generant. Seria bo que algú ho pogués quantificar per fer-nos idea de l’abast d’aquest desgraciat  assumpte.

Però ja se sap, alguns polítics gestionen els ajuntaments pensant en el seu present, arraconant problemes que saben que caldrà resoldre en un futur més o menys pròxim, però ells ja no hi seran. I la gent de Valldoreix haurà de pagar la ineficiència d’uns governats que es mantenen o surten de la política lliures de qualsevol responsabilitat.

Caldrà veure si algun particular o col·lectiu s’atreveix a prendre accions legals després d’un estudi aprofundit, evidentment,  que permeti valorar la possibilitat d’impugnació d’aquest Pla urbanístic una vegada l’aprovi definitivament la Generalitat de Catalunya.

Plataforma Ciutadana Gent per Valldoreix

Desembre 14/12/14

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Valldoreix i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.