GXV DEMANEM AL PARLAMENT PODER VOTAR AMB EL SISTEMA DE LLISTES OBERTES , I QUE NO ACCEPTI LA PETICIO DEL PRESIDENT DE VALLDOREIX JOSEP PUIG DE RETIRAR-LES

PARLAMENT DE CATALUNYA
ALS GRUPS PARLAMENTARIS D’ICV-EUIA; LA CUP; PSC, ERC, PPC, CIU, C’s
Ref. Projecte de Llei de Governs Locals
Novembre 2013

Senyors/es,
Us adjuntem propostes d’esmena al P. de Llei referenciat, actualment en tràmit parlamentari, que hem treballat des de la Plataforma GxV convençuts que millorarien el marc normatiu de les EMD catalanes en favor d’un millor servei al ciutadà. Fa molts anys que les EMD es veuen encotillades per unes lleis que no donen resposta a les seves necessitats, i aquesta llei és la oportunitat per fer un pas endavant.
Veiem molt bé que dita normativa inclogui una de les reivindicacions més demanades pel que fa al sistema electoral de les EMD: 1) la presentació de candidatures amb llistes obertes; 2) que sigui President/a el més votat d’entre els candidats; 3) que els Vocals siguin elegits, 4) i que siguin els veïns de l’EMD els que votin el seu govern, i no els veïns de tot el municipi com fins ara.
No hi ha dubte que millora ostensiblement l’actual sistema electoral: on l’únic càrrec electe és el President/a, i els Vocals són designats a dit pels partits polítics del municipi, configurant un govern amb una majoria de membres no electes i per tant, poc representatius de la voluntat ciutadana.
Incloure el concepte de llistes obertes ho considerem també molt positiu, perquè ens permetrà als ciutadans poder votar persones de diferents candidatures a qui haurem pogut valorar el mèrit i la capacitat. Ho considerem especialment adient en els pobles petits on el grau de coneixement de les persones és alt.
Per això, volem palesar el nostre total desacord a les darreres declaracions de Josep Puig President de l’EMD de Valldoreix i de l’Agrupació d’EMD de Catalunya (EMDEC), conforme ha demanat al President de la Generalitat que es retiri del Projecte de Llei allò referit a les llistes obertes, petició que diu està fent extensiva als grups parlamentaris. Dubtem que aquesta petició respongui a l’expressió d’un interès de la ciutadania.
Us preguem doncs que considereu mantenir les llistes obertes per les EMD en dit text normatiu en favor d’una major participació dels ciutadans en la cosa pública d’aquests pobles. Les llistes obertes garanteixen poder tenir uns representants polítics que han hagut de demostrar al ciutadà experiència i grau de compromís en l’àmbit de l’interès general, fet que segur que garantirà una millor acció de govern.
Tenim la confiança que prioritzareu la voluntat de la ciutadania en aquest assumpte, en un moment on tothom reconeix la necessitat d’apropar els ciutadans al mon polític. Aquesta podria ser una bona ocasió per fer un pas endavant per l’assoliment d’aquest objectiu, i en conseqüència d’una major qualitat democràtica.
Atentament,
Novembre 2013
Membres de la Junta. En representació de la Plataforma Gent per Valldoreix

Aquesta entrada ha esta publicada en Valldoreix. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.