Senyor Josep Puig, perquè no vol llistes obertes a l’EMD de Valldoreix?

de la web UASC destaquem:

8 des 2013 per 

                                                                                (Fotografia de cugat.cat)

El passat mes de setembre UASC presentàvem, als mitjans locals i a les oficines dels grups polítics en el Parlament de Catalunya, les nostres propostes per la futura Llei Electoral Catalana.

(Veure redactat a: http://stcvo.files.wordpress.com/2013/12/llei-electoral-catalana-uasc.pdf)

Una de les nostres aportacions més significatives era aconseguir que els càrrecs electes fossin  representatius de la voluntat popular i del territori. Apostàvem decididament per les llistes obertes perquè els ciutadans escollissin directament als candidats, en base a la seva coneixença i de la seva provada capacitat per defensar els interessos de les persones i del territori.

Aquest sistema ja està implantat a països com Àustria, Bèlgica, Dinamarca o Finlàndia entre d’altres. El fet d’apropar els electors als polítics escollits i de poder valorar el seu treball posterior ha estat una de les claus del increment de la confiança en la política d’aquests països.

Al conèixer el primer esborrany del redactat del projecte que s’està tramitant  de la Llei de Governs Locals vàrem observar amb satisfacció que, com a primer pas, es volia implantar el sistema de llistes obertes a las seixanta-tres EMD existents a Catalunya.

Això significava un canvi radical en el sistema electoral de l’EMD de Valldoreix on fins ara  sols es votava directament la figura del seu president i la resta de vocals eren escollits a dit per el partit.  Amb l’aplicació d’aquesta nova llei els valldoreixencs escollirien a persones d’una sola llista formada per persones independents o de diferents partits. El que obtingues més vots seria el president de l’EMD i, a continuació, els vocals serien nombrats segons els vots obtinguts per la resta, de més a menys.

En definitiva, els valldoreixencs votarien, a més del president, als vocals segons el seu coneixement o la seva experiència en treballar per Valldoreix i no pel sols fet de figurar en llistes tancades confeccionades seguint els interessos interns dels  partits.

La noticia negativa ha estat assabentar-nos de las gestions que està fent, des d’octubre, l’actual president de l’EMD, Josep Puig (CiU), amb visita inclosa al president de la Generalitat, perquè el sistema electoral en les Entitats Municipals Descentralitzades continuï com fins ara.

Veure noticia a: http://www.cugat.cat/noticies/Politica/92902.htm

Ho defensa dient “Que busquem un sistema d’elecció més pràctic pels votants i més representatiu a l’hora de formar el plenari de les EMD”.

UASC no entén el seu concepte de “representatiu” i té molt clar que el senyor Josep Puig està posant per davant els seus interessos particulars i del partit, tot barrejat amb un interès clar per la designació de càrrecs a dit, en lloc de defensar una representació més propera amb els veïns i veïnes. Aquest no és el camí per aconseguir la dignificació de la política que tan necessària és avui en dia, ni tampoc el de l’avenç en la democràcia participativa.

Confiem que en el debat parlamentari que se celebrarà properament, abans de la votació de la llei al Parlament, els grups polítics no donin suport a aquesta petició del senyor Puig ja que significaria un pas enrere per una democràcia real.  La ciutadania està exigint quelcom de diferent a la manera de fer dels seus representants.

Jaume Massanés i Papell – Portaveu UASC

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.