La Plaça de la Centralitat i el País de les meravelles

 

pisosEl Sr. Puig president de la EMD i el seu equip de govern amb majoria “absolutista” ens vol imposar, la nova Plaça del Casal “Centralitat”, costi el costi, com està projectada, i que la majoria de ciutadans no la volem per diversos motius, entre ells el canvi de model urbanístic vigent, origen i motiu per el que vivim a Valldoreix.

1r. Si estem en contra és perquè bàsicament la “centralitat” és un concepte completament superat. Els centres comercials, edificis de pisos i serveis precisament fa anys s’han tret dels centres urbans per tota Europa, que aposta per els carrers de vianants, precisament per descongestionar la ciutat. La Plaça del Casal envoltada de 8 edificis com es pot veure (foto adjunta) com està projectada és del tot irracional per el volum de superfície a construir, i ja que congestionaria la mobilitat del barri, i l’eix de Can Cadena, el Cap, Estació i Rambla de Mossèn Cinto actualment ja amb un tràfec de més de 20.000 vehicles diaris.

2º. La construcció del supermercat i resta del centre comercial, contempla en primera instància “l’enderroc” del Casal d’Avis, per canviar d’ubicació,”. Quan precisament el Casal d’Avis, és un edifici modèlic i racional: espaiós, a peu pla, amb jardí i aparcament, ben concebut per la finalitat que exerceix, a la vegada integrat, forma part del patrimoni arquitectònic. L’enderroc representaria un error monumental i una “malversació” de fons públics basat en l’especulació urbanística. I perquè els avis l’estimen i ens trobem a gust, no volem el “desnonament”.

3r. La construcció d’edificis amb més de 250 pisos entre la Plaça del Casalet, l’Estació i el Mas Fuster, entre altres, representa la pèrdua de l’aparcament públic entre la Rambla amb c/ Albert Rosàs, la privatització del de l’Estació i al que cal sumar la pèrdua recent del de plaça de Joan Majó. El informe del Sr. Puig diu: “Habitatges de protecció oficial: En regim general: habitatges de venda destinats a famílies amb ingressos no superiors a 5.5 vegades (3.575€ al mes) el salari mínim interprofessional”. Qui serà el benaventurat que podrà comprar un pis que superarà els 200.000€, més una hipoteca i al menys una plaça d’aparcament?.

4r. L’informe “revista” de 16 pàgines enviat (bustiat) per part del Sr. Puig, ens amaga aspectes fonamentals del projecte de la Centralitat, com el finançament, els terminis de construcció, la concessionària del supermercat i del macro centre comercial. No compta amb els informes necessaris d’impacte mediambientals, acústics, mobilitat de vehicles, tampoc contempla la destrucció del comerç local de proximitat. No especifica el fracàs que ha representat el Procés Participatiu del Concurs, desprès de tres mesos d’exposició pública a l’Ajuntament, a les escoles, al Complex esportiu, al Club de Tenis, al Casal d’Avis i presentacions, el resultat va ser de 600 vots en la urna, sense descomptar els que varem votar en contra. L’Associació Gent per Valldoreix en dos dissabtes al Mercadet varen recollir 800 signatures en desacord i entregades al registre de l’Ajuntament. L’estudi, els premis, publicacions i bustiades del projecte de la Centralitat ja ha superat els 30.000€. Les periòdiques bustiades: revistes, fulletons i cartes personals del Sr. Puig, són propaganda no gratuïta, la paguem entre tots els valldoreixencs.

Sempre hem dit i mantenim que les deficiències de serveis culturals, esportius i lúdics són molt importants per un poble de vora 8.000 habitants, on Sant Cugat no ha col·laborat gaire per suplantar-ho. No estem per principi en contra de la Plaça de la Centralitat i els serveis basics, no som negatius, però en cap cas volem el Supermercat al mig de la plaça, l’enderroc del Casal d’Avis i els 4 blocs de pisos del voltant. Desprès d’una legislatura autoritària i polèmica, ara resulta que el projecte estrella del Sr. Puig és el canvi de model urbanístic, la pèrdua d’identitat com a poble, i la cirereta del patís és la “Plaça de la Centralitat” en el país de les meravelles.                                                                                                                                                                                                 Emili Sempere Ferràndiz

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de QUE PROPOSEM, Valldoreix i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.