Petició d’investigació al Síndic de Greuges

Després d’haver-ho demanat per diversos canals, sense cap resultat a dia d’avui. UASC i GxV eleven denúncia /consulta al Síndic de Greuges de Catalunya per que analitzi la correcció o no del procediment seguit.
En cas d’irregularitats, volem saber si de l’actuació de l’ajuntament de Sant Cugat i l’EMD de Valldoreix es desprenen algun tipus de responsabilitats en el finançament del cost del soterrament de les línies d’alta tensió aMira-sol / Valldoreix.
Però el que més ens preocupa és saber quina garantia tenim  els santcugatencs i  els valldoreixencs per recuperar els 1.573.050,19 euros que en principi havia d’haver posat la Generalitat i no ho va fer.

Per tot això hem presentat, amb data 23 de gener, el següent escrit al Síndic de Greuges de Catalunya:

Al Síndic de Greuges de Catalunya

23 gener 2014

Senyor,

Els sota signants, en representació de la plataforma ciutadana Gent per Valldoreix (GXV), i en representació de laformació política Un altre Sant Cugat (UASC), us demanem que doneu tràmit a la present denuncia, per considerar que els fets denunciats, per decisions dels càrrecs polítics i òrgans dels ens locals de  Sant Cugat del Vallès i de Valldoreix, han posat en perill el cobrament d’uns imports avançats, cosa que ens afecta com a ciutadans del territori.

Per a viabilitzar el soterrament de les línies d’alta tensió a Valldoreix i Mirasol, actualment en fase d’execució avançada, Endesa, la Generalitat de Catalunya a través de la ICAEN, l’Ajuntament de Sant Cugat i la EMD de Valldoreix varen arribar a un acord per al finançament compartit del cost de les obres.

Per a perfeccionar aquest acord, el Govern de la Generalitat, el dia 23 de novembre de 2010 va autoritzar la ICAEN a atorgar a Endesa una subvenció de 1.297.893,19€, amb càrrec a romanents pressupostaris de la pròpia ICAEN.

En una reunió de 18 de juliol de 2012, entre representants d’Endesa i de les administracions públiques implicades s’acorda el cost tota de les obres i les aportacions respectives:

Cost total de l’obra: 7.381.193,71€

Endesa: 2.527.607,54€

Subv. Estatal   828.401,00€

Generalitat 1.573.050,19€

Ajuntament St. Cugat   961.354,63€

EMD Valldoreix 1.390.779,55€

En aquesta mateixa reunió, el representant de la ICAEN manifesta que la Generalitat no disposa de tresoreria per fer efectiva l’aportació compromesa. Davant aquesta situació, el representant de l’Ajuntament de Sant Cugat – Regidor d’Urbanisme – i el President de l’EMD de Valldoreix – el seu President – es comprometen a avançar aquella quantia que es reparteixen de la manera següent:

Ajuntament de Sant Cugat: 895.739€ EMD Valldoreix: 677.311€.

Tenim notícies que aquests diners, o la major part, d’ells, s’han efectivament avançat sense cap tipus de garantia de reconeixement de deute i de garantia de devolució per part de la Generalitat.20140128_UASC_GxV_LiniesAT

(fotografia de santcugatinforma.com)

D’aquesta breu exposició resulta que:

a) El Regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sant Cugat i el President de la EMD de Valldoreix es comprometen a fer un préstec a la Generalitat sense que hagi cap acord del Govern d’autorització d’endeutament o de reconeixement de deute. L’acord de 23 de novembre del 2010 era d’autorització de subvencionar Endesa i no d’acceptar un préstec per a atorgar la subvenció.

b) Un acord de la Generalitat de subvencionar Endesa es transforma, no sabem amb quines autoritzacions, en uns préstecs de l’Ajuntament de Sant Cugat i de l’EMD de Valldoreix a la Generalitat, sense que consti cap acord del Govern d’aquesta que ho autoritzi, el reconegui i es comprometi a retornar-lo.

c) D’altra banda, tenim notícies que, malgrat haver avançat els diners, ni l’Ajuntament de Sant Cugat ni l’AMD de Valldoreix han fet cap gestió formal davant la Generalitat per a la devolució dels diners avançats.

Els ciutadans de Sant Cugat i Valldoreix estem patint les retallades que imposen la manca de recursos dels Ajuntaments i, doncs, es preguntem com és possible que es presten 1.573.050,19€ a la Generalitat sense que aquesta els hagi demanat seguint el procediment legalment establert i, més encara, sense cap garantia ni tan sols el compromís formal de devolució.

Per això, demanem al Síndic de Greuges que analitzi la correcció o no del procediment seguit a fi i efecte que els ciutadans puguem exigir, si s’escau, les responsabilitats a què hagi lloc en dret.

Us preguem que investigueu aquest assumpte i determineu si dels fets exposats sen desprenen responsabilitats

Quedem a la seva disposició per reunions, aclariments i altres  aportacions documentals que necessiteu.

Atentament.

Signat, en representació de,

 

Plataforma ciutadana                                                UASC (un altre Sant Cugat)

Gent per Valldoreix   (GxV)                                           Jaume Massanés i Papell

Jaume Sanmartí i Argelich – Montse Turu i Rosell

Més informació:

http://santcugatinforma.com/2014/01/uasc-gent-per-valldoreix-envien-al-sindic-lajuntament-lemd-per-lalta-tensio/

http://www.cugat.cat/noticies/Politica/96193/la_uasc_i_gxv_veuen_punts_foscos_en_el_soterrament_de_les_linies_d_alta_tensio

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Valldoreix i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.